Maxig és James19 Manchester United szurkolói oldala
Manchester United
 
Szavazás
Induljon-e újra az oldal?

Persze, nagyon nagy oladal volt még ment!
Ja, jó lenne.
Hát ha akarod nézegetni.
Nem muszály nem volt egy nagy "cucc".
Bazz nagyon gyorsan vedd le ezt a szavazást!!!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Linkek
 
Mennyi az idő?
 
Ferguson pályája

Ferguson Pályája

Alex Ferguson nem volt különösebben jó játékos. Végigjárt jó pár csapatot, játszott a Harmony Row-ban, a Durmchapel Amateursben, a glasgowi Queens Parkban, aztán a St. Johnstone-ban, a Dunfermline-ban, rövid ideig a Rangersben, aztán a hetvenes évek elején játékos managerként a Falkirkben. De valljuk be, nem váltotta meg a világot, bár eljutott a ligaválogatottságig. Nyilvánvaló a Rangers volt klubjai közül a leghíresebb, de a kékeknél olyan periódusban szerepelt amelyben szinte mindent a Celtic nyert meg. . .

Javára szóljon, nem is erõltette sokáig, hogy futballistaként írjon új fejezetet a sportág történetébe. Hamar visszavonult. A hetvenes évek elején kis kihagyás után edzõsködni kezdett az Ayr Unitedben, de akkoriban a családi élete állt még a fókuszban. Másfél év különbséggel megszülettek a fiai. Elõbb Mark, majd az ikrek, Jason és Darren. (Közülük csak az útóbbi lett profi futballista, 18 éves korában az apja leszerzõdtette a Manchester Unitedhez. A srác azonban három év alatt mindössze 27 bajnokin játszott, majd 1994 januárjában átment a Wolverhampton Wandereshez. Az egykori skót utánpótlás-válogatott középpályás azóta is a "farkasok" játékosa.)

Alex az akkor az élvonalban szereplõ Ayr United csapatánál dolgozott félállásban, majd 1974-ben néhány hónapig az East Stirling gárdáját vezette. Elcsábította azonban õt a St. Mirren. Tulajdonképpen ott, 33 éves korában kezdõdött igazi edzõi pályafutása. Három idényt töltött a tulajdonképpeni második vonalban, majd 1977 nyarán felhozta a gárdát az akkor már tízcsapatos elitbe. Mi több, bent is tarorra az egyre szebb játékot mutató legénysége. De a St. Mirren már nem vele indult a bajnoki dobogó felé, Fergie-t ugyanis 1978 nyarán leszerzõdtette az Aberdeen.

Az argentínai világbajnokság nyarán mind a három skót sztárklub új menedzser után nézett. A Celtic Billy McNeill, a Rangers John Greig személyében korábbi legendás kapitányát kérte fel a posztra, az Aberdeen viszont a másik kettõhöz képest a jelentéktelen múlttal rendelkezõ, ám a St. Mirrennel feltûnést keltõ Alex Fergusonra tett. S bár a következõ idényben a protestánsok nyerték az FA-és a Ligakupát, a katolikusok a bajnokságot, a következõ évek bebizonyították, hogy az Aberdeen csinálta a legjobb vásárt. A következõ idényben ugyanis már a piros-fehérek nyerték a bajnoki címet, holott akadt olyan idõszaka a bajnokságnak, amelyben a Celtic már 10 ponttal vezetett!Ám az "urak" (Dons, ez az Aberdeen beceneve) áprilisban a lenagyobb rivális otthonában is tudtak nyerni. Igy 25 év után újra bajnoki címet szereztek klubjuknak.

Fergusonék sikere óriási visszhangott váltott ki Skóciában. Azt megelõzõen, hogy 1965-ben fordult elõ legutóbb, hogy nem a Celtic vagy a Rangers nyerte a bajnokságot!Ezzel a sikerrel kezdõdött az Aberdeen "aranykorszaka". A csapat - Alex Ferguson irányításával - összesen tíz címet nyert el. Háromszor lett bajnok (1980, 1984, 1985) négyszer nyerte el az FA-(1982, 1983, 1984, 1986) egyszer a Ligakupát (1986), egyszer a Kupagyõztesek Európa kupáját ((1983), egyszer pedig az európai Szuperkupát (1983)!A piros-fehérek a nyocvanas években Ferguson távozásáig csak 1986-ban végeztek a második helynél hátrább a bajnokságban, de akkor vigasztalásként megnyerték a két hazai kupasorozatot. A hazai frontok uralása mellett az Aberdeen a KEK elhódításával jelezte, Alex Ferguson keze alatt valóban Európa egyik legjobb csapata alakult a Pittodrie Park-ban. A nyegyeddöntõben például az egy évvel korábban BEK-döntõs Bayern Münchent-t gyõzte le a skót gárda. A bajorok negyedórával a befejezés elõtt 2-1-re vezettek a Pittrodie Parkban, s biztos továbbjotónak tûntek. Ám ekkor Alex McLeish és John Hewitt góljaival fordított az Aberdeen. A belga Wattenscheid kiverése után a Real Madriddal vívta az Aberdeen a döntõt. Aligha kell ecsetelni, nem esélyesként. De a mély talajon, a szakadóesõben sokat ért a skótok hatalmas harci kedve, akarása. Eric Black gólját még Juanito kiegyenlítette büntetõbõl, de aztán John Hewitt történelmi találata a futballtörténelem harmadik skót nemzetközi kupagyõztesévé avatta Alex Ferguson legénységét. Fél évvel késõbb az Aberdeen megmutataa, hogy korántsen a véletlen mûve volt a remeklése. Az Athénben a Juventus ellen a BEK-serleget megnyerõ Hamburger SV is kapitulálni kényszerült a Pittrodie Parkban. Az idegenbeli döntetlen után a skótok 2-0-ra verték a német gárdát. Ferguson a következõ két és fél évben még uralta a hazai frontot, pedig a sikerek hatására egyre több játékosát környékezték meg a gazdagabb klubok. Elveszítette a Manchester Unitedhez távozó kedvencét Gordon Strachant is, s akkor még nem sejtette, hogy nem is olyan sokára életük újra találkozik, de akkor már az Old Traffordon.

Elõtte még egy megbízatása akadt Fergusonnak. Már 1985-ben felkérte a skót FA, hogy segédkezzen Jock Steinnek a válogatott mellett. Minden idõk legeredményesebb skót edzõjének akkoriban már sokat rakoncátlankodott a szíve, ráfért a segítség. Stein 1985 szeptemberében a cardiffi Ninian Parkban szívinfarktust kapott a Wales- Skócia mérkõzés alatt, s már nem tudták megmenteni. Ferguson vette át tõle a válogatottat, az 1986-os világbajnokság végéig. A cardiffi mérkõzés után a skótoknak még két interkontinentális selejtezõt kellett játszaniuk az ausztrálokkal, immár az aberdeeni állását is megtaró Alex Ferguson irányításával. Bár a csatárjátékot rentgeteg kririka érte, Glasgow-ban Cooper és McAvennie bekotort két gólocskát. Ez meg elég is volt az üdvösséghez, miután az aberdeeni háromszögre (Leighton, Miller, McLeish) épített védelmet az auszik egyszer sem tudták feltörni. Skócia sorozatban harmadszor jotott ki a világbajnokságra, s az elsõ három alkalommal nem élte túl a csoportmérkõzéseket. Ferguson remélte, hogy a rendkívül szerencsétlen sorsolás (Dánia, NSZK,Urugay ) dacára most megszakad a rossz sorozat. Tévedett. Fõleg azért, mert nem számított arra, hogy 270 perc alatt egyetlen gólt sem tudnak szerezni a csatára!A skótok egyetlen gólját a németek ellen Gordon Strachan lõtte. Hiába játszottak 89 percen át emberelõnyben, képtelenek voltak a kpauba találni, s kiestek.

1986 õszén a Manchester United szerzõdtette a legeredményesebb aktív skót edzõt. Fergie a vörös ördögök kedvéért otthagyta az Aberdeent s a válogatottat is. Utóbbit egykori falkirkös csapattársa, Andy Roxbourgh vette át. Fergusonnak eleinte rosszul ment a sora az Old Traffordon. Azért szerzõdtették, hogy végre bajnokságot nyerjen a csapt de ez nem akart sikerülni. Az évtized végé Matt Busby töretlen bizalma ellenéra már a menesztés veszélye fenyegette. Aztán az 1990-es kupagyõzelemmel hirtelen minden megváltozott, a Manchester United száguldani kezdett a diadalok sugárútján. Alex Ferguson 10 skóciai titulus mellé immár 16-ot nyert Angliában (egy -BEK,KEK,európai Szuperkupa,Ligakupa gyõzelem,három angol Szuperkupa-siker,négy FA-kupa gyõzelem és öt bajnoki cím. )Két és fél évtizedes menedzseri pályafutása során összesen 26 címmel ékeskedhet, s ezzel májusban a futballtörténelem (egyik) legsikeresebb menedzserévé vált!Beérte Jock Stein-t. Az elsõ embert, aki brit edzõként teljesítette azt, amit 1999-ben Ferguson : 1967-ben megnyerte a BEK-et, a hazai bajnokságot és az FA-kupát is. Sõt Stein még a Ligakupát is megnyerte abban az esztendõben!

A mostani triplázással Alex Ferguson mindörökre a futballtörténelem legnagyobb edzõi közé lépett. Alig néhány nappal a barcelonai diadal után közölték a Doening Street-en, hogy Tony Blair miniszterelnök szinte példátlan közbenjárására II. Erzsébet királynõ lovaggá üti a Munkáspárt odaadó hívét. Sokan tippelték, hogy a 2000. esztendõ újévi kitüntetési listáján a lovagi címet kapók között ott lesz a Manchester United menedtsere is, Tony Blair felgyorsította az ütemet. Alex Fergusont már fél évvel korábban, júliusban lovaggá ütötték. Az új lovag egyébként mindössze a második skót futballszakember , aki megkapta e titulust, aligha kell mondani, Matt Busby volt az elsõ. Edzõi munkáért egyébként mindössze hárman emelkedtek eddig nemesi rangra, kettejükön kívül a néhány hónappal ezelõtt elhunyt, Sir Alf Ramsey, az 1966-os világbajnok válogatott szövetségi kapitánya. Ferguson megköszönte mindenkinek a kitüntetést, akinek csak illet, majd hozzátette, játékosaitól nem várja el, hogy az öltözõben Sir Alexnek titulálják. "Szólitsanak továbbra is csak nyugodtan Fõnöknek - mondta, majd még hozzátette : legalábbis szemtõl szemben. Mert a hátam mögött úgy is úgy hívnak ahogy akarnak. . . . . . . "

 

 

 
Legyünk a kezdőlapod vagy a Kedvenced?

Legyen a Jama-mufc a kezdőlapom!

Tedd a Jama-mufc-ot a kedvencekhez!

 
Szezám tárulj!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bókdoboz

Kattints eggyet és kapsz egy bókot! :)

 
Maxig a hónap szurkolója!

Egyik szerkesztőnk névszerint Maxig lett április hónap szurkolója a mufanpage.srv.hu című weboldalon. "Nagyon meghatott a dolog hogy ennyi jelentkező közül az én pályaművemet találták a legjobbnak. De nekem ennek ellénére is a világbéke a legfontosabb."-nyilatkozta Maxig az oldalunknak mikor megtudta a hírt.

 
Szólj hozzánk!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték